Uykunuz sık sık bölünüyor mu? Burun akıntısı veya kaşıntılı gözlerle uyanıyor musunuz? Yatakta kaşınıyor veya uykunuzda öksürüyor musunuz? Toz akarı alerjiniz olabilir.
Toz akarı alerjisi belirtileri:
Alerjiniz varsa kötü haber; toz akarları her yerde! Sıcak, nemli bir ortamın olduğu her yerde, halılar, kanepeler, yumuşak mobilyalar, yastıklar ve yataklarda yaşarlar. Bulundukları her alanda, insan derisinin pullarından oluşmuş yiyecek ve mantarlarla beslenebilirler.
Birçok insanda toz akarı alerjisi vardır. Bu, toz akarı dışkılarında bulunan proteinlere karşı bir alerjidir ve her akar günde 20 kez kadar dışkı üreterek, kısa sürede büyük bir soruna dönüşebilir. Yaygın toz akarı alerjisi semptomları arasında hapşırma, öksürme, kaşıntılı gözler ve -özellikle geceleri- kaşıntılı cilt bulunur. Alerji bazı durumlarda astım veya egzama ile ilişkili de olabilir.
Hastalar için en duyarlı oldukları yer yataktır, çünkü bu toz akarının favori uğrak noktasıdır. Bu, gece boyunca kaşınmak, hapşırmak ve öksürmek gibi uyku bozukluklarına yol açabilir. Soru şu: toz akarlarından nasıl kurtulunur? İyi haberler var. Evinizde toz akarlarını önlemeye yardımcı olmak için ipuçlarımızı takip edin; uyku kalitenizin arttığını göreceksiniz.
Toz akarlarından nasıl kurtulunur?
Toz akarları sıcak, nemli ortamlarda on binlerce koloni inşa ederek gelişebilir. Evinizdeki toz akarlarının miktarını azaltmak için, gelişebilecekleri yer sayısını azaltın. Bunu yapmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır:
Halıları mümkünse kaldırın. Kaldırılamıyorsanız boydan boya yün halı yerine küçük ince bir kilim kullanın.
Kumaş perdeler yerine jaluziler seçin: Yine, sert yüzey akarlar için daha az çekicidir.
Gereksiz bulduğunuz yumuşak mobilyaları azaltın: Bu, tüm yumuşak minder ve yastıkları atmak anlamına gelmez, ancak sayıyı azaltmak evinizi daha az akar dostu hale getirir.
Sert yüzeylerin tozunu alırken, kuru bez yerine hafif ıslak bez kullanın. Nemli bez akarları yakalar ve sert yüzeyi temizler. Perde üstleri, cam kenarları, dolapların ve kapıların üstleri gibi görünmeyen yüzeylere de dikkat etmeyi unutmayın. Toz varsa, toz akarları da olabilir.
Akarları uzak tutmak için, kanepeler ve sandalyeler gibi döşemeli mobilyaları düzenli olarak vakumlayın.
Evinizi iyi havalandırın.
Bu önlemler evinizdeki toz akarlarını azaltmaya yardımcı olsa da, bunları asla tamamen ortadan kaldıramazsınız. İyi haber şu ki, evinizi onlar için daha az hoş hale getirmek için adımlar atabilir ve bu sırada alerji belirtilerinizi iyileştirebilirsiniz.
Geceleri alerji belirtilerini azaltmak için bu adımları uygulayın ve daha iyi uyuyun:
Yatağınızdaki toz akarlarını ortadan kaldırın.
Gece alerjileri uyku kalitenizi düşürüyorsa, daha iyi bir gece uykusu almanın anahtarı yatak odalarından ve yataklardan toz akarlarını ortadan kaldırmaktır. Yukarıdaki adımları daha önce yaptıysanız, akarları uzak tutmak için yapabileceğiniz birkaç şey daha vardır:
Anti Mite özellikli yatak, yorgan ve yastık kılıfları kullanın. Yatak, yastık ve yorganların alerjenlerden arınmış olması ve ev tozu, akar ve mantarların oluşumunu engelleyen malzemelerden yapılmış olması gerekir. Doğal malzemeli ürünlerden özellikle kaçınmalısınız. Çünkü alerji oluşumu için uygun ortamı hazırladıkları gibi alerji sorununu daha büyük boyutlara ulaştıracakatır. Alerji sorunlarına çözüm olarak tasarlanıp geliştirilen antialerjik ürünler kullanmalısınız.
Yumuşak mobilyalar ve minderler gibi oyuncaklar da toz akarları barındırabilir. Neyse ki, toz akarları sıcak su sevmez. Bu nedenle, tüylü ve yumuşak oyuncakların hatta pofuduk terliklerinizin 60°C'nin üzerindeki suda sık sık yıkandığından emin olun. Bu formdaki oyuncakların 60ºC üzerinde ısıya dayanıklılığı yoksa veya bu yıkama ısısını uygun bulmadığınız durumlarda, oyuncağı plastik bir torbaya koyun ve 12 saat boyunca dondurucuda bekletin. Toz akarları aşırı soğuğu da sevmez!